Diskriminacija na Telemundu?


Kako smo već danas pisali, sinoć su održane dodjele nagrada "Tu Mundo", pod pokroviteljstvom američkog Telemunda. Priliku za ukazivanje na nejednakosti u NBC-ju, koji je vlasnik Telemunda od listopada 2001. godine, vidio je Christian de la Campa, inače donedavni član telemundove obitelji, a trenutno negativac nove televisine telenovele, "Vino El Amor" (Gabriel Soto, Irina Baeva). Kroz par tweetova, napisao je sljedeće: "Večeras je dodjela nagrada 'Tu Mundo', molim vas, iskoristite priliku i tražite od Telemunda da poštiva prava latinoameričkih glumaca #JezikNijeVažan". Na upit jednog pratitelja da pobliže objasni što je htio reći, Christian je napisao: "Telemundo ne želi dati glumcima sa španjolskog govornog područja ista prava, koja imaju glumci s engleskog govornog područja". Druga pratiteljica napisala mu je da se ništa ne može učiniti, na što joj je De la Campa, pomalo i revoltiran odbrusio (figurativno): "To je najgore što možeš reći. Zato su Venezuela i Meksiko takvi kakvi jesu. A ja ću ti pokazati da se MOŽE". Zatim je dodao: "Ako vas tražim pomoć, to je zato što je potrebno, i jer ste vi moja obitelj. Riskiram svoju karijeru zato jer samo branim prava Latinoamerikanaca". No, tu nije stvar stala. Još jedan korisnik Twittera savjetovao mu je da bi bilo najbolje da se svi latinoamerički glumci udruže i osnuju ceh, jer će zajedno biti jači. De la Campa mu je odgovorio: "Da, već je osnovano udruženje 'SAG-AFTRA', ali Telemundo ne želi ni pregovarati. A glumci su u strahu od gubitka radnog mjesta". Zatim je napisao: "Zar mislite da je Telemundo htio preuzeti odgovornost kad sam ozlijedio nogu na njihovu setu tijekom snimanja? NE. Oprali su ruke. Dva puta". Na upit drugog korisnika zašto je onda uopće radio tamo, De la Campa je napisao: "Unajmili su me da im donesem novac. To sam i učinio. Da bi mi oni okrenuli leđa kad sam se ozlijedio?". Gore spomenuto udruženje, "SAG-AFTRA" podijelilo je video za kojeg, kako kažu, NBC ne želi da ga vidiš.


Zamislite dva zaposlenika u istoj tvrtki, koji rade isti posao. Jedan od njih priča engleski, prima dobru plaću te ima zdravstvene povlastice. Drugi priča španjolski, njegova plaća je i više nego dvostruko manja, i nema zdravstveno osiguranje. Ovo bi bila nepravda na bilo kojem radnom mjestu. I upravo tako NBC Universal tretira zaposlenike Telemunda. Vrijeme je da prestanu vrijediti dvostruka pravila i mjerila, te moramo tražiti jednaki tretman za sve, a ne samo za one koji pričaju engleski.

Njegovoj borbi na Twitteru pridružili su se i neki drugi telemundovi glumci, poput Scarlet Gruber, koja je s Christianom glumila u "Tierra de Reyes", te Pablo Azar. Kako navode neki izvori unutar samog Telemunda, već se lagano na noge diže dio glumaca i prikuplja potpise na peticiju.

Nema komentara

Pokreće Blogger.