Televisa u godini iza nas


Meksička tvornica zabave, najveća na području Latinske Amerike, s sjedištem u Méxicu, D.F., TELEVISA, ovom godinom i ne bi mogla biti baš najzadovoljnija. Godinu su odlično započeli, ali već u svibnju gledanost gotovo svih njihovih telenovela počela je drastično opadati... Ali kažemo - "gotovo" jer, i svi ti problemi s gledanošću, iznjedrili su jedno vrlo lijepo iznenađenje... U nastavku vam donosimo priče o telenovelama koje su se, tijekom 365 dana 2013. godine izmijenili u terminima od 16:15h, 18:15h, 19:20h, 20:30h i 21:30h.

16:15 h

Sve do 24. dana mjeseca veljače, termin od 16:15h držao je producent Jose Alberto Castro s telenovelom Corona de lagrimas. Bilo je dosta poznatijih imena u glumačkoj postavi, primjerice poput Victorie Ruffo. No, Castro je dao priliku i nekim drugim, malo manje poznatijim i traženijim glumcima poput Maribel Guardia, Mane de la Parre, koji je jedna od najvećih nada Televise, zatim Alejandro Nones, lijepa Adriana Louvier itd. Telenovela nije nastavila s visokim postotcima gledanosti kakve je bilježila prethodnica Un refugio para el amor, no svakako se ne može reći da je bila loša. Televisini čelnici su u konačnici izjavili da su vrlo zadovoljni ovim projektom. Producent Jose Alberto Castro ponovno je opravdao očekivanja. Za nagrade časopisa TVyNovelas telenovela Corona de lagrimas(Krunica od suza) bila je nominirana veći broj puta, a istaknimo kako je Victoria Ruffo dobila nagradu u kategoriji Najbolja protagonistica, dok su nagrade za najbolja mlada otkrića pokupili Casandra Sanchez Navarro i Axel Ricco. Telenovela se prikazivala i po europskim državama, primjerice, mogla ju je gledati mađarska publika. Poslije Krunice od suza, 25. veljače termin zaposjeda Neukrotivo srce, odnosno Corazon Indomable.




Nakon što se nije proslavila s telenovelom Rafaela, producentica Nathalie Lartilleux, kojoj dugujemo Cuidado con el angel i Mar de amor, dočekala je ponovno svoju priliku, te ju iskoristila, zaista, nevjerojatno dobro! Naime, malo tko je očekivao te izrazito... Ludo velike postotke koje je telenovela Corazon Indomable bilježila u ovom, najslabijem terminu. Protagonizirali su je kolumbijski glumac Daniel Arenas i sjajna, zaista sjajna Ana Brenda Contreras koja svojom, pa možemo reći "dvostrukom" ulogom zaslužuje kape do poda. Glavne negativce odigrali su Elizabeth Alvarez,Rocio Banquells i, jednim dijelom - Isadora Gonzalez i Rene Strickler. Od samog početka, telenovela je bilježila (vrlo)zadovoljavajuće postotke gledanosti čime je prelazila i one u najboljim terminima. Samo je se očekivao kraj Porque el amor manda, da bi se dogodilo ono što su svi prognozirali - Corazon Indomable preuzima prvo mjesto po gledanosti u Meksiku! Uz nevjerojatno velik postotak gledanosti, telenovela je bilježila i, u današnje vrijeme, gotovo nepojmljive postotke share-a, tj. postotku ljudi koji se u tom trenutku nalaze pred tv-om i gledaju baš ovu telenovelu. Na meksičkoj razini, share je bio otprilike oko 67%, dok je, pojedinačno gledano, npr. u Monterreyu išao i do 75%. Osim u Meksiku, telenovela se iskazala i u brojnim drugim državama, primjerice u SAD-u, Venezueli, Rumunjskoj, Sloveniji(...) gdje je, sve odreda, suvereno vladala gledanošću. U Meksiku je završila 6. listopada uz ne baš pretjerano zadovoljavajući rating, ali to valja zaboraviti jer u svim ostalim postotcima Corazon Indomable je srušila apsolutno sve rekorde, postavši najgledanijom telenovelom u terminu od 16:15 h u povijesti Televise. Lartilleux priprema novi projekt nazvan La Gata, koji bi se u svibnju mogao naći na malim ekranima. 



7. listopada termin proslavljenog Corazon indomable, preuzima Por Siempre Mi Amor, od producenta Ignacia Sade Madera. Protagonisti su, poštivanja i divljenja vrijedna, Susana Gonzalez i Guy Ecker, dok glavni antagonistički par čine genijalna Dominika Paleta i Hector Suarez Gomis. Mlađe protagoniste igraju Thelma Madrigal i Pablo Lyle. Televisa nikako ne može biti zadovoljna (ne)"uspjehom" ove telenovele. Naime, nije rijedak slučaj da joj se gledanost spusti i do nekih 12-13%. Zbog slabog odaziva publike, već izvjesno vrijeme postoje šuškanja da se telenovela skraćuje za 40 epizoda, no još uvijek nije izašlo ništa službeno. Por siempre mi amor bi se na Canalu de las estrellas trebala zadržati do svibnja, nakon čega se Lartilleux vraća s već gore spomenutom La Gata.


18:15 h


Od studenog 2012. pa do srpnja 2013. godine, termin melodrama s primjesom humora držala je La Mujer del Vendaval. Radi se o uratku koji je povjeren producentici Ma Pat. Protagonizirali su je Ariadne Diaz i Jose Ron. Telenovela je vrlo dobra, to se mora priznati, no na njezinu nesreću, ali i na nesreću svih nas(budući da se emitira na HRT1 pod nazivom Nasljednica s Vendavala), telenovela je, zbog dobre gledanosti na početku emitiranja - produžena, pa adaptacija nije sasvim dobro napravljena. No, meksički kritičari i nisu bili baš oduševljeni telenovelom, ali su se u jednom složili, a to je da je Ma Pat izabrala izvrsne glumce za protagonističke uloge. Njihova ljubav prešla je i iza kamera, te, ovaj par od milja nazivan AriRon, i dalje izaziva oduševljenje gdje se pojave, iako je telenovela prije pola godine završila. Valja istaknuti da se telenovela može pohvaliti vrlo dobrom, štoviše - odličnom gledanošću posljednjih par tjedana prije samog finala. Definitivno najljepšu naslovnu skladbu koju je neka telenovela imala 2013. godine, otpjevao je Carlos Baute pod naslovom Como estar sin ti. 30. lipnja, meksička publika zauvijek se oprostila od prekrasne vlasnice imanja zvanog Vendaval. 1. srpnja krenula je nova telenovela - De que te quiero, te quiero.


Prvog dana srpnja, s emitiranjem je otpočela nova telenovela producentice Lucero Suarez. Radi se o telenoveli naziva De que te quiero, te quiero. Za protagoniste izabrani su simpatična Livia Brito i Juan Diego Covarubias. Između ostalih, u projektu sudjeluju Marchelo Cordoba, Cynthia Klitbo i Esmeralda Pimentel(jednim dijelom). U posljednje vrijeme, bilježe vrlo dobru gledanost, pa se pojavila vijest da se telenovela produživa. Inače, veliku naklonost fanova igra i jedan drugi par - Carlos Ferro i Marisol del Olmo. Telenovela bi se na malim ekranima trebala zadržati do veljače, a ako je istina da se produživa, onda bi se skončala u travnju dogodine. I hrvatski gledatelji moći će dati svoj sud o ovoj telenoveli, budući da je ona zamjenica Nasljednice s Vendavala koja završava 23. siječnja.

 19:15 h
Malo-pomalo, već zalazimo u tri glavna termina. Započinjemo s 19:15 h i Que Bonito Amor.

Od 22. listopada 2012. godine, pa do 2. lipnja, termin je bio u rukama Salvadora Mejie Alejandrea. Radi se o telenoveli Que bonito amor. Protagonizirali su je Jorge Salinas i Danna Garcia. Telenovela je u Meksiku imala dosta prosječnu gledanost, ali se zato Univision(SAD) borio s slabom gledanošću u terminu iza 22 h. Osim gore spomenutih imena, sudjelovali su i Angelica Maria, Pablo Montero i Karla Alvarez, kojoj je ovo posljednja telenovela u životu. Podsjećam vas, glumica nas je prerano napustila, a kao jedan od uzroka smrti spominje se i anoreksija. 


Dugo se očekivala Mentir para vivir, nova telenovela sveprisutne producentice Rosy Ocampo. I 3. lipnja, kada je napokon započela, telenovela je imala dosta slabu premijeru. Naime, u Meksiku se odazvalo tek nešto više od 18% gledatelja. Protagonizirali su je David Zepeda i Mayrin Villanueva. Glavni antagonisti bili su Altair Jarabo i Diego Olviera. Telenovela se uopće nije iskazala, iako se radilo o originalnoj priči Marie Zarattini, a na tv-u se zadržala sve do 20. listopada, i završila se pri broju od 102 epizode, kako se otpočetka i planiralo. Dan kasnije, otpočinje Quiero Amarte.


Novi projekt producenta Carlosa Morena LaguillaQuiero Amarte, započeo je 21. listopada. Glavni protagonisti su Karyme Lozano i Cristian de la Fuente. Mlađi protagonistički par čine Renata Notni i Andres Mercado, dok glavne negativce igraju Flavio Medina i Diana Bracho. Radi se o remake-u Imperio de cristal, kome je nadodana originalna priča Marthe Carillo i Denisse Garcie. Telenovela nema odličnu gledanost, ali zato se zadržava u granicama prosjeka. 

20:20 h


Možemo mirne duše, telenovelu Porque el amor manda, proglasiti kraljicom ovog termina 2013. godine. Producirao ju je, nerijetko, vrlo uspješni Juan Osorio Ortiz, a za glavne uloge pobrinuli su se Fernando Colunga i Blanca Soto. Glavnu negativku maestralno je odigrala Claudia Alvarez. Nakon završetka Amores Verdaderos, ova telenovela je preuzela vodstvo po gledanosti, a bilježila je i izvrsne rezultate u SAD-u, dok se, primjerice, u Mađarskoj nije iskazala zbog čega je ukinuta. 


Još mirnije duše, telenovelu Libre para amarte možemo proglasiti najgorom telenovelom, ne samo ovog termina nego i cijele 2013. godine. Producirao ju je ekscentrični Emilio Larrosa, dok su protagoniste odigrali Gabriel Soto i pjevačica Gloria Trevi. Zbilja ne vrijedi trošiti riječi na ovaj projekt, ali valja istaknuti i možda jedinu svijetlu točku - sudjelovanje Jacqueline Andere. 



11. studenog u ovaj termin, nakon velikog uspjeha s Por ella soy Eva, vraćaju se producentica Rosy Ocampo i Jaime Camil u telenoveli Que pobres tan ricos. Ovaj put, Camileu partnerica je Zuria Vega.  Glavni negativci su Ingrid Martz i Mark Tacher. Telenovela ima vrlo dobru gledanost. Sraz siromašne obitelji Menchaca i bogate Ruiz-Palacios Romagnolli dnevno nasmijava otprilike 22% gledateljstva. Doduše, ne tako velika brojka kao u slučaju Por ella soy Eva i Porque el amor manda. Zamijeniti će je nova telenovela Juana Osoria Ortiza sredinom sljedeće godine.

21:20 h


Sve do sredine svibnja, glavni termin držala je produžena Amores Verdaderos, producenta Nicandra Diaza Gonzaleza. Unatoč produživanju od čak 40 epizoda, telenovela je bila i ostala vodeća u Meksiku. Dva su para koji protagoniziraju telenovelu: Erika Buenfil i Eduardo Yanez te Sebastian Rulli i Eiza Gonzalez. Telenovela je stekla veliku naklonost i pažnju gledatelja, a sve je dodatno začinila sjajna izvedba glavne negativke Kendre Ferreti, koju je odigrala Marjorie de Sousa. Nedjeljno, tri sata dugo finale privuklo je veliku pažnju, te se smjestilo na vrh gledanosti svih finala 2013. godine. 13. svibnja u termin zasjeda La Tempestad.


Nakon velikih neuspjeha: Corazon Salvaje te Triunfo del Amor, Salvador Mejia Alejandre nastavio je svoj crni niz neuspjeha i s La Tempestad. Iako je uspjela privući veliku medijsku pažnju, a pogotovo gledateljsku, telenovela nije opravdala status koji je uživala pa joj se gledanost iz epizode u epizodu smanjivala, te je ona najgore ostvarenje iz ovog termina u 2013. godini. Protagonizirali su je William Levy i Ximena Navarrete, dok su glavne negativce odigrali Ivan Sanchez i Mariana Seoane. Na malim ekranima telenovela se zadržala do 27. listopada, kad je već treći put bila skraćena. I američki Univision skraćivao je epizode, s ciljem da se što prije završi, pa ju je tako s originalne 122, srezao na 80 epizoda. 28. listopada uskače Nesma Medina s Lo que la vida me robo.


Žurnim korakom, čak 4 mjeseca ranije od planiranog, u ovaj termin uskače Angelli Nesma Medina s Lo que la vida me robo. Nesma je dobila još jednu priliku za glavni termin nakon što je uspjela privući gledatelje s uspješnicom Abismo de pasionLo que la vida me robo ne bilježi baš vrhunsku gledanost(tipa Amores Verdaderos), ali joj se vrti oko 24% što je dovoljno da bude na prvom mjestu. Protagonisti su Angelique Boyer i Sebastian Rulli. Glavna negativka je Daniela Castro. Telenovela bi se trebala zadržati do polovine sljedeće godine, kada bi se Nicandro Diaz Gonzalez trebao vratiti s Dulce Amor.


Generalno gledano, bilo je i uspjeha, ali i neuspjeha u Televisi, ali dolaze bolja vremena, sasvim sigurno, jer se dogodine vraćaju Jose Alberto Castro, Juan Ortiz, Nicandro Diaz Gonzalez i Nathalie Lartilleux.

Nema komentara

Pokreće Blogger.