Televisa u 2014. godini: 16 h


Cijenjeni čitatelji, kao i prošle, tako i ove godine, na njenom samom izmaku, zajedno ćemo se prisjetiti 2014. godine, ali kroz perspektivu telenovela, koje je, uz brazilski Globo, najveća tvornica istih dala kroz ovu godinu - meksička Televisa! Prisjećat ćemo se telenovela i to kroz termine od 16 do 21 h(svaki termin zasebno). Pa, krenimo od početka...

16:15 h

Termin kojeg su obilježila dva neuspjeha, 
ali i druga najgledanija telenovela u povijesti istog...

"POR SIEMPRE MI AMOR"



Još u listopadu 2013. godine, Televisa je počela s prikazivanjem obrade velike uspješnice "Mi segunda madre", ovaj put pod imenom "Por siempre mi amor". Od telenovele se dosta očekivalo. Osim što je imala "drukčiju" priču, radio ju je producent Ignacio Sada Madero, čiji je posljednji projekt, prije ovoga, bila telenovela "Un refugio para el amor", jedna od najuspješnijih u povijesti popodnevnog termina Canal de las Estrellas, stoga su očekivanja bila prilično velika. Telenovela je obilježila i povratak Susane González u protagonističke uloge, nakon čak sedam godina, i posljednje takve uloge i to u jednom od najtežih neuspjeha u povijesti meksičke televizije - telenovele "Strast", iz 2007. godine! Partnera lijepoj Susy igrao je Guy Ecker, dok su mlađe protagoniste igrali Thelma Madrigal i Pablo Lyle. Iako je prilično dobro započela, priča se doslovno razvodnila, a najveće zamjerke išle su na račun brojnih nebitnih likova koji su imali čak i više prostora od samih protagonista. Brojni nebitni likovi s velikom minutažom + razne svađe scenarista oko razvoja radnje, u konačnici su rezultirali prosječnom gledanošću od 14.6, što ipak prelazi kritičnu granicu od 14 postotaka potrebnih da telenovela zadovolji. No, na ruku joj baš nikako ne ide činjenica da je spustila gledanost termina koju joj je ostavila prethodnica("Corazon Indomable") za čak 7 postotaka.

"LA GATA"


Nakon dosta urušene gledanosti koju joj je ostavila njezina prethodnica, 5. svibnja veliku svjetsku premijeru imala je nova telenovela producentice Nathalie Lartilleux, "La Gata". Telenovela je jako dugo vremena golicala maštu javnosti, iako nije bilo pretjeranog cirkusa oko odabira glumačke postave. Gotovo od samih početaka, za glavnu mušku ulogu bio je potvrđen Kolumbijac Daniel Arenas. Ime njegove partnerice bilo je praktički, javna tajna. Jako dugo vremena šuškalo se i nagađalo da se radi o Maite Perroni. Iako isprva neodlučna i nesigurna u ovaj projekt, lijepa Maite ipak postiže dogovor s producenticom Lartilleux, prihvaćajući ulogu glavne junakinje, ali pod uvjetom da telenovela završi pet mjeseci kasnije, točnije u listopadu, budući da je Maite imala već dogovorene "posliće" glazbene naravi. Telenovela je izrazito dobro započela, postižući već prvih dana gledanost kakvu joj je prethodnica mogla samo sanjati. Tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu, telenovela je dostizala čak i gledanost od preko nevjerojatnih 22% za taj termin. No, loša direkcija scene te izrazito iritanta konstantna i preočita izbacivanja scena(likovi s jednog mjesta se "magično" teleportiraju na neko sasvim drugo), učinila su da jedan dio publike digne ruke od telenovele. Osim toga, telenovela je tada upala i u jednu izrazito monotonu i dosadnjikavu etapu, pa joj je prosječna gledanost, primjerice u kolovozu i rujnu pala na 16%. No, unatoč svemu, radi se o drugoj najgledanijoj telenoveli u povijesti ovog termina. No, koja je cijena toga? To što je karijera Maite Perroni, prema mišljenju velikog dijela publike i fanova, pošla jedan korak unaprijed, a tri unazad? Što je meksička, ali i svjetska publika već, zasigurno, stekla neku "upečatljivu" sliku o Danielu Arenasu sposobnom samo za glumu glupih protagonista(a njegov lik 'Pablo' bez ijedne sumnje, jedan je od najgorih i najglupljih likova ikad viđenih)? To što je dio glumačke postave bio prisiljen spašavati žive glave, pronašavši se na tampon-zoni obračuna bandi na najvećem meksičkom odlagalištu smeća? No, unatoč svemu tome, glavni par je ostvario jako lijepu kemiju, a i u stvarnom životu ostali su jako dobri prijatelji. Gotovo da dođosmo do kraja ovog izvještaja, a nismo spomenuli glavnu negativku? Sestra planetarno popularne Thalíe, Laura Zapata, po Bog zna koji put, našla se u ulozi ponižavačice pripadnika "niže klase". U konačnici, kako je i bilo dogovoreno, telenovela je završila sredinom listopada, s 122 epizode. Radi se o najprodavanijem televisinom proizvodu 2014. godine, a i u brojim ostalim državama, "La Gata" postiže sjajne rezultate, a možemo je uskoro očekivati i na hrvatskim tv-programima.

"MUCHACHA ITALIANA VIENE A CASARSE"


U drugoj polovici listopada, na Canal de las Estrellas, krenula je laganica "Muchacha italiana viene a casarse". Telenovela je obrada istoimene iz 1971. godine, kada su je protagonizirali Angelica María i Ricardo Blume. Šuškalo se da producent želi dovesti oboje protagonista iz 1971. godine u ovogodišnju verziju. Na kraju je uspio dovesti samo Blumea, koji se nakratko pojavio u prvoj epizodi, gdje glumi protagonističina oca, koji umire zbog bolesti. Oslanjajući se na općepoznatu činjenicu da se Meksiku, ali i svijetu, sviđaju ružičaste priče s elementima Pepeljuge, na sve strane razvikavalo se da će ova telenovela biti duga, čak preko 200 nastavaka, s čak mogućnosti produživanja. No, što se u međuvremenu dogodilo? Usprkos dobrom startu, gledanost telenovele srozala za na najniže grane, čak u rangu "Por siempre mi amor". Osim toga, veliki problem joj predstavlja "La Fea Mas Bella", koju Televisa reprizira u podnevnom terminu, a koja tek za malo, vrlo malo postotaka zaostaje za "Muchacha italiana viene a casarse", koja ide čak četiri sata poslije. Hvala Bogu pa Meksiko nije Turska pa telenovele ne izlaze kao na pokretnoj traci i neće večeras scenaristima biti naređeno da se telenovela završi sutra do podne, pa "Muchacha italiana viene a casarse" neće biti drastično srezana. Doduše, neće biti ništa ni od famoznih 200 nastavaka, nego tek nekih 100-tinjak do 120-ak. Hoće li ovaj popriličan neuspjeh konačno spustiti protagonisticu Liviu Brito s oblaka, gdje je "zasjela" nakon lijepog uspjeha "De que te quiero, te quiero", a o čijoj umišljenosti meksički mediji bruje već više puta? Partnera joj igra José Ron. Iako je telenovela imala vrlo lijep i simpatičan uvod, kasnije se cijela radnja svela na ručke i večere, odnosno, samo sjedenje za stolom. Dokad će to još trajati, ne znamo. Gledanost i koliko je sve ovo publici zanimljivo najbolje pokazuje stanje stvari... No, da sve ne bude tako crno, moramo izdvojiti jednu sjajnu ideju koje su se dosjetili u produkciji ove telenovele, a to je da posude glazbenu temu verzije iz 1971. godine, te je pretvore u baladu, koja je u konačnici ispala zaista odlična.

Nema komentara

Pokreće Blogger.