Vraća se "Dama pod velom"



Hvaljena talijanska mini-serija, koju smo imali prilike gledati na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, "Dama pod velom" (orig. La Dama Velata), vraća se na male ekrane. U prvom navratu, "Dama pod velom" prikazivala se od 12. do 29. veljače 2016. godine, a priliku da ponovimo gradivo od samo 12 epizoda, dobit ćemo već sljedeću srijedu, 26. srpnja u 19:40 sati, ovaj put na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije. Regularan termin emitiranja bit će negdje oko 20 sati svakog radnog dana (s reprizom dan kasnije), no valja računati i na izvanredne situacije poput kvalifikacija za nogometnu Ligu prvaka ili utakmica vaterpola sa Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima u Budimpešti.


SINOPSIS

Clara Grandi Fossà je mlada, otmjena žena slobodna i buntovna duha, koju su razdvojili od njezina brata blizanca i prisilili na unaprijed dogovoreni brak. Usprkos tomu, ona se zaljubljuje u svoga muža i bori se da pridobije njegovu ljubav. No postaje žrtvom zavjere svoje tete i rođaka koji su joj odlučili oteti nasljedstvo i uništiti brak, izazivajući ljubomoru i insinuirajući moguću nevjeru. U potrazi za istinom, Clari se počinju priviđati stvari i naposljetku doživljava živčani slom.

Jednoga je dana netko pokuša ubiti, ostavivši je da se utopi u rijeci Adige. Clarino tijelo nikada nije pronađeno. Svi misle da je počinila samoubojstvo. Ali Clara je živa i vraća se svojoj obitelji, prerušena, lica sakrivenog ispod crnoga vela, u potrazi za istinom i sa željom da kazni krivce.

Serija Dama pod velom izvrsno oslikava život u sjevernoj Italiji krajem 19. stoljeća, objedinjujući elemente melodrame i kriminalističkog žanra.

Žena odjevena u crno, tamne kose zategnute u punđu, lica skrivenog iza vela promatra gospodina koji rida nad grobom svoje žene. Nikada nije vidjela nikoga da tako neutješno plače. No, je li njegova tuga iskrena? Je li doista volio svoju ženu ili je sve to samo varka? Plače li zato što žali za njom ili zato što se kaje? Prva joj je pomisao bila da mu potrči u zagrljaj, da mu kaže kako se njegova žena nije utopila u rijeci kao što svi misle, kako je bila nesretna, ali ga je voljela i da ga pita kako je njihova mala djevojčica, Aurora.

No iznenadno sjećanje na udarac bičem preko lica je prestraši. Još uvijek osjeća pulsirajuću bol u rani. Još uvijek se sjeća ruku čovjeka koji ju je bacio u rijeku... Topota konjskih kopita. Huka rijeke. Guido, jesi li to bio ti? To je ono što ga žena u crnom, grofica Clara Grandi Fossà, želi pitati. Jesi li ti onaj koji me gledao kako se utapam? No njezin je muž već isplakao sve suze i krenuo ka svojoj kočiji. Tko je Clara Grandi Fossà, žena u crnom, za koju svi misle da se utopila u mračnim dubinama rijeke? Kakva je njezina priča?

1 komentar:

  1. Meni jako draga,lijepa i kvalitetna telenovela.Budem ju gledala.:-)

    OdgovoriIzbriši

Pokreće Blogger.